top of page
Caută

Cheia 13 – Ascultarea empatică


Cheia 13 a fost activată de către Soare în perioada 2 - 7 februarie. Ea este reprezentată de Umbra: Discordiei, Darul: Discernământului și Siddhi-ul: Empatiei. Partenera sa de programare este Cheia 7: Separare, Călăuzire, Virtute.


Cheia 13 este o cheie foarte interesantă care dă startul unui ciclu de 3 luni numit Cadranului Inițierii în Human Design. În această perioadă ”scopul este împlinit prin intermediul Minții, prin inspirarea de idei, gândire, educație, conceptualizare, prin împărtășirea a ceeace înseamnă să fii viu în formă” – Design Uman – Știința diferențierii. Este începutul nou ciclu evolutiv care ne cheamă să facem un salt în conștiință, la nivel mental, în primă fază.


Iată că Inițierea are loc mai întâi la nivel mental, prin apariția unor noi gânduri, menite să ne schimbe perspectivele și, ulterior, comunicarea și acțiunile în planul fizic.


Acest ciclu poate fi asemănat cu primăvara conștiinței. Iar dacă ne gândim la acțiunile de primăvară, una de seamă este curățenia!

Acest început, ne cheamă mai întâi spre interiorizare, spre retragere în sine, spre ascultarea interiorului nostru pentru a culege învățămintele experiențelor noastre trecute (Cheia 13) și pentru a porni cu un avânt proaspăt spre viitor (Cheia 7).


Orice început are nevoie mai întâi de o încheiere, de o pauză pentru a evalua, înțelege și pentru a integra ciclul care se încheie. Aceasta reprezintă fundația unui nou început sănătos.


Cheia 13 este localizată în Cetrul G din Human Design, care are legătură cu identitatea, direcția și cu iubirea, cu Sinele nostru Superior, o energie total diferită față de energiile cu care ne-am obișnuit în ultima perioadă, care erau caracterizate de o anumită presiune de a evolua.


Astfel, Cheia 13 aduce energia de a ne întoarce înspre noi, de a ne odihni în Ființa noastră și de a ne deschide să (ne) ascultăm... Această energie este atât de profundă încât nu-mi permite nici măcar să ascult muzică în timp ce scriu, cerându-mi o liniște deplină care să permită șoaptelor adânci să iasă la suprafață.


Cheia 13 mai este numită cheia secretelor, a confidentului, ea având capacitatea de a determina oamenii să se destăinuie și să înregistreze experiențele oamenilor.


Atunci când începem să întrezărim și să înțelegem cât de cât ce înseamnă ascultarea, ne dăm seama că ea ascunde profunzimi la care nu ne-am fi gândit... În general ne place să spunem că ascultăm, că ne ascultăm și că îi ascultăm pe ceilalți, dar oare chiar facem asta? Întrucât zgomutul interior este substanțial și nevoia de a oferi replici este atât de mare, din păcate, foarte rar reușim să ascultăm cu adevărat...


Iar procesul de ascultare începe cu ascultarea de sine! Ascultarea în tăcere, deschiderea urechilor interioare la semnalele fine pe care le simțim pentru a deveni conștienți de ele, pentru a ne da timp să le înțelegem...


Ascultarea presupune timp, atenție și prezență. Presupune a depăna șirul trecutului și a culege informațiile relevante care se desprind din experiențele noastre.


Câți dintre noi facem asta? Câți dintre noi ne dăm voie să stăm și să integrăm ceea ce am trăit?


În general, în această epocă a vitezei, obiceiul este să te grăbești, să alergi, înainte, spre un viitor mai bun, spre a-ți atinge obiectivele și a obține gratificarea care vine din asta. Din păcate, uităm adesea faptul că un viitor mai bun se bazează pe decantarea și pe învățarea din experiențele trecute, care necesită atenția noastră asupra lor.


Interesant este de observat cum orice inițiere și orice început presupun mai întâi un proces de purificare adâncă, care ne poartă spre cele mai intime trăiri și învitându-ne să le observăm și să ne scoatem din strânsoarea lor.


Împreună cu Cheia 30, energia care gestionează modul în care ne raportăm față de dorințele noastre, Cheia 13 formează Inelul Purificării care ne invită să pășim în apele învolburate ale emoțiilor noastre și să ajungem să le limpezim prin răbdare, claritate și o atitudine de lejeritate în abordarea lor.


Prin această configurație se crează o conexiune foarte strânsă între creier și plexul nostru solar ceea ce deschide o nouă perspectivă asupra acestei legături și o nouă cale privind înțelegerea felului în care noi ne procesăm amintirile și emoțiile.


Cheia 13 este conectată cu amigdala, care este o structură în formă de migdală localizată în interiorul creierului în zona centrală a  lobilor temporali care se ocupă cu alertarea corpului în situații de criză în care supraviețuirea este amenințată. De asemenea, amigdala stochează mai multe emoții principale: furie, bucurie, tristețe, agresivitate și frică. În plus, studiile arată că ea este responsabilă cu atribuirea diferitelor încărcături emoționale amintirilor noastre pe termen lung precum și cu percepția noastră asupra anumitor situații, bazată pe acele amintiri.


Profunzimile Cheii 13 și a acestei abilități de a asculta încep să fie revelate și în cadrul studiilor științifice. În cartea lui Joe Dispenza – Antrenează-ți creierul se prezintă un studiu interesant condus de către Dr. Alan Pegna, de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Wales, Bangor, care a observat faptul că ”amigdala a fost asociată cu procesarea subliminală a stimulilor emoționali.” Am putea deduce faptul că această capacitate de ascultare se face dincolo de ceea ce se aude, este o ascultare subtilă, direct din câmpurile îl care înconjoară pe cel ascultat.


La nivelul Umbrei, ne întâlnim cu energia Discordiei care înseamnă, conform definiției din DEX ”neînțelegere, dezbinare între oameni, colectivități; disensiune, dezacord”.


Observăm că această energie interferează cu ascultarea reală, pură, curată, aducând cu ea un filtru distorsionat. Astfel, ne vin în minte doar experiențele negative pe care tindem să le exacerbăm în interiorul nostru.


Recunosc că în perioada de tranzit a Soarelui prin această cheie, m-am întâlnit cu această umbră, traversând o prioadă de câteva zile extrem de intensă în care auzeam foarte multă negativitate venind din interiorul meu. Focusul meu parcă se îngustase și se axase doar pe acele voci critice, de judecată, de comparație, care îmi spuneau că ”nu sunt bună de nimic”,”nu sunt valoroasă”,”nu știu suficient”,”alții știu mai multedecât mine”, ”alții sunt mai experimentați” și câte și mai câte. Parcă toate reproșurile pe care le-am auzit vreodată în viața mea s-au îngrămădit să concerteze în capul meu. O adevărată simfonie horror! 😊


Un dialog mental plin de acuzații, învinovățiri și auto-judecată... Parcă orice vorbă bună la adresa mea se epuizase, orice idee de acțiune spre un viitor optimist fusese distrusă dinainte de a se naște, iar eu eram prinsă într-un pesimism crunt, ca într-o menghină, fără scăpare. Pot să vă spun că nu a fost deloc un proces plăcut, însă m-a făcut să conștientizez felul în care această umbră s-a strecurat în interiorul meu. Mă uitam la mine, începusem să conștientizez ceea ce se întâmpla, însă nu puteam să ies din acea strânsoare... O tristețe adâncă a pus stăpânire pe mine...


Iar acum, când scriu aceste rânduri și făcând conexiunile cu rolul amigdalei, totul are și mai mult sens. Atunci când ne scade frecvența sau, prin sensibilitatea noastră, ne conectăm cu o frecvență mai joasă, aceasta poate să pună stăpânire pe noi și să ne cotropească, anulând orice altceva...


Mintea pune stăpânire pe noi și toate tiparele de condiționare mentale și emoționale încep să iasă la înaintare...cel puțin o perioadă...La frecvențele umbrei, mintea noastră îți amintește doar experiențele bazate pe frică, agresivitate, furie și generatoare de tristețe...


Până când începem să conștientizăm faptul că uneori experimentăm și partea mai joasă a spectrului de frecvențe, că i se poate întâmpla oricui, că este firesc și că asta ne face umani! Nu este greșit și nici nepotrivit să experimentăm frecvențele joase. Important este să ne aducem aminte să nu ne identificăm cu ele, să înțelegem că acestea sunt etape care vor trece și care ne ajută să dobândim o înțelegere mult mai amplă a acestor energii. Nu avem de ce să ne fie frică de aceste momente, chiar dacă tendința inițială este să ne temem, uitând astfel de noi...


Dorința și intenția noastră tăcută de a înțelege și de a ajunge la claritate ne duc mai departe și ne arată treptat cum să disipăm norul de negativitate și de pesimism care a poposit asupra noastră.


Această discordie se poate insinua atât în procesul nostru interior cât și în procesul nostru de comunicare cu ceilalți... Cheia 13 este o cheie care ține de circuitul colectiv care are de-a face cu felul în care experimentăm viața în societate, ca atare nu este o energie personală, ci se poate insera peste tot!


De câte ori ascultarea celuilalt este bruiată? De câte ori nu ni se întâmplă să înțelegem altceva decât ceea ce a vrut să comunice celălalt? De câte ori nu interpretăm o vorbă și nu îi dăm conotațiile noastre personale fără a ne deschide cu adevărat să îl primim pe celălalt cu adevărat?

Ascultarea reală are loc prin inimă, prin disponibilitate, prin purificarea filtrelor, prin a ne centra în ființa noastră și a-l primi pe celălalt în noi, în Ființa noastră, fără preconcepții, doar dintr-o stare de prezență și de disponibilitate autentică.


Darul Cheii 13 este Discernământul, iar la această frecvență reușim să ne mutăm focusul de pe tărăboiul pesimist spre această ascultare autentică. Discernământul presupune parcurgerea acestui proces de purificare emoțională care ne permite să ascultăm și să ne ascultăm cu obiectivitate, fără a intercala poveștile noastre nemuritoare și triste.


Această purificare emoțională se aseamănă cu spălarea ferestrelor casei noastre. Atunci când geamurile sunt murdare perspectiva și culorile prin care percepem ceea ce este în afara noastră este distorsionată. Pe măsură ce începem să le limpezim, ajungem treptat la claritate și la adevăr, putem să începem să vedem experiențele și pe ceilalți așa cum sunt – impersonale!


Ascultarea reală presupune a privi prin filtrul iubirii, a avea răbdare și a te conecta cu inima celuilalt pentr a-l percepe mai adânc decât poate vrea el să ți se destăinuie. Atât de adânc încât ajungi să te contopești cu acea persoană și să devii una cu ea, acesta fiind Siddhi-ul Empatiei care ne invită să ne amintim și să conștientizăm că formăm cu toții o mare Frăție Umană – numele originar al acestei chei în I Ching.


Iar la acest nivel înalt, frăția nu se limitează doar la noi, oamenii, ci ea se extinde la toate formele de viață, întrucât purtăm în ADN-ul nostru toate codurile înaintașilor noștri de la amoebe la fluturi, la tigri și străbunii noștri.Toate aceste memorii sunt depozitate în interiorul nostru, iar noi putem să le accesăm prin această minunată capacitate a Empatiei.


Mereu am fost fascinată în lecturile mele de inițierile din Egiptul Antic, care presupuneau și dezvoltarea acestei abilități de a fi empatic. În acest sens, în templele inițiatice exista un program intens de pregăire bazat pe exerciții care să deschidă această capacitate de contopire cu celălalt – cu copacii, cu florile, cu animalele, cu oamenii... La fel se întâmpla și în procesul de educație al șamanilor...


Unde este empatia în zilele noastre?


Din această lumină a empatiei, putem întrezări noi conotații ale poruncii lui Iisus: ”Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți.”


Cu toții suntem interconectați și înfrățiți, împreună formăm un Întreg! Ar fi minunat să ne amintim acest fapt!


Cât de frumoasă va fi lumea când vom înțelege și vom reuși să facem asta!

 

Vă îmbrățișez cu iubire!

Camelia

 

90 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page